Fytotherapie
Fytotherapie is kort samengevat de behandeling van aandoeningen met zuiver plantaardige stoffen. In de volksmond spreken we van kruidengeneeskunde of plantgeneeskunde. Het Griekse phyton betekent plant.
Fytotherapie is iets anders dan homeopathie. Fytotherapeutische producten zijn, in tegenstelling tot homeopathische producten, altijd samengesteld uit alleen plantaardige grondstoffen; homeopathie maakt daarnaast ook gebruik van dierlijke, chemische of minerale basisstoffen. Het belangrijkste verschil is echter dat voor fytotherapie deze bestanddelen niet worden verdund (potëntieren) , maar als 100% natuurextract worden toegevoegd.
Officiële erkenning
In 1977 heeft de World Health Organisation (WHO) de fytotherapie als onderdeel van de complementaire en alternatieve geneeskunde officieel erkend, met de opmerking dat deze vaak oplossingen biedt daar waar de westerse geneeskunde stopt.
De WHO heeft in 2002 een document uitgebracht waarin zij aanbevelingen doet voor de integratie van traditionele geneeswijzen.
Download hier het volledige document
Orthomoleculaire geneeskunde
Het woord orthomoleculair komt van orthos, dat in het Grieks goed of juist betekent. Terwijl moleculair wijst op de moleculen, de bouwstenen van ons lichaam. De ortohomoleculaire geneeskunde wil met de juiste voedingsmiddelen (nutriënten) een optimaal biochemisch milieu creëren, zodat het herstelproces van de eigen lichaamscellen meer kans krijgt. Als voeding tekortschiet, zijn supplementen in grote hoeveelheden nodig.
|